Yasaklar neden?

Twitter ile başlayalım, malum bugün youtube kapanmadan önce ilk kapatılan ve bazı siyasi konuda sadece görmek istediklerini görmeye çalışan insanların hedefi yine iktidar olmuştu. Şimdi o beyin yoksunu insanlar sadece taşkınlıktan medet umarken körelmiş olan düşünce yeteneklerini bu yazıyla birlikte bir ortaya çıkartmaya çalışsınlar. Diktatör (!) Erdoğan twitteri neden kapattı? Keyfi öyle istediği için olarak görüyorsunuz elbette çünkü bahsettiğim üzere sadece bardağın boş tarafını görmeye odaklamışsınız kendinizi. Şimdi bahsettiğiniz ve sürekli o arkasına saklandığınız düşünce özgürlüğünü bir ele alalım.
”
Madde 26- (1) Herkes, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hürriyetine sahiptir. Bu hürriyet, resmî makamların müdahalesi olmaksızın haber veya fikir alma ya da verme serbestliğini de kapsar. Bu fıkra hükmü, radyo, televizyon, sinema veya benzeri yollarla yapılan yayınların izin sistemine bağlanmasına engel değildir.
(2) Herkes, bilim ve sanatı serbestçe öğrenme ve öğretme, açıklama, yayma ve bu alanlarda her türlü araştırma hakkına sahiptir.
(3) Bu hak ve hürriyetlerin kullanılması; millî güvenliğin, kamu düzeninin, genel sağlığın, genel ahlâkın, başkalarının şöhret veya haklarının, özel veya aile hayatının korunması, suçların önlenmesi, devlet sırrı olarak usûlünce belirtilmiş bilgilerin açıklanmaması, yargının bağımsızlık ve tarafsızlığının sağlanması, savaş kışkırtıcılığının engellenmesi, her türlü ayrımcılık, düşmanlık veya kin ve nefret savunuculuğunun önlenmesi amaçlarıyla sınırlanabilir.
”
Şimdi özellikle 3. maddeye bir göz atın.Sizin düşünceniz milli güvenliğimizi, kamu düzenimizi,genel ahlakımızın veya diğer haklarımızın yapısını eğer tehdit ediyorsa bu düşüncenin sınırlandırılabilmesi için devletin yetkisi olduğunu görüyoruz. Şimdi herkesin anlayamadığı konu şu twitter de birisini benim hakkımda kötü hakaretlere başvuracak, tehditler savuracak haklarımı tecavüze yeltenecek bende doğal olarak haklarımı savunmaya ve bunları yapan insan için yaptırımlarda bulunulması adına adalet yolunu tutacağım mahkeme bunu yapan kişinin cezasını belirleyecek (ki bu ceza artık duruma tavıra, edilen hakarete göre değişir). Neyse sonuç olarak bu twitter hesabının sahibini bularak cezalandırmak istese ip numarasını twitterden talep etmesi gerekecek, hesabın temelli olarak kapatılmasını istese bunu twitterden talep edecek veya sadece belirli twitlerin silinmesini istese bunu yine twitterden talep edecek. Peki sonuç? Twitter bu taleplerin hepsini reddedip kafasına göre takılabilir. O zaman benim hakkım ne olacak? Bana hakaret eden adam, beni tehdit eden bu adam elini kolunu sallayarak gezecek bana ettiği hakaretlerde yanına kar edecek. Bunu neden ben isteyim? Neden bunu o adamın yanına kar edeyim. Mahkeme kararı olmasına rağmen benim hakkımı tecavüz eden, hakaretlerde bulunan bu insana kendince özgürlük tanıyan twitter’ı neden kullanayım.
Peki bu twitter Türkiyeye tanımama, istediklerini yapmama gibi bi lükse sahip, hukuk kuralalrımızı görmezden gelip tanımama gibi bir lükse sahip ben neden benim ülkemin insanlarını dikkate almayan bu twitter’i zengin edeyim. En doğal hakkı değil midir devletin twitter’i kapatması? Sen önce bir devletin kurallarına saygı duy ondan sonra kendi düşünce hakkını elinden alıyorlar diye düşün.
Öncelikle şunu idrak etmeliydiniz, bu kapatma uygulaması twittere bir uyarı anlamındaydı. Türkiyenin mahkeme kararlarını tanımaması ve bunlara binaen yaptırımda bulumamasına karşılık, “öyle yaparsan böyle olur” şeklinde bir uyarı anlamı taşıyordu. Peki nasıl sonuçlandı, twiitter yetkilileri hemen Türkiyeye gelip görüşmeler sağladı, belirli yaptırımların yapılacağına dair bize güven sağlamak amacıyla Türkiyeye ofis açacakları konusunda söz verdi.
Siyasi bakımdan bu görüşmeler olumlu karşılanmış oalcak ki kısa bir süre içinde twitter geri açıldı. BUrdan şunu anlayın bizi tanımayan bir sosyal platformu bizimde tanımamız lazım ki herkes yerini yurdunu bir bilsin. Özetle eğer gerektiği zaman mahkeme kararlarını yerine getirmeyecek bir platform ise facebook’ta kapansın, pinterestte kapansın flick’da kapansın. Önceliği kendinizde değil ülkenizde arayın.
Zaten bu konuda defalarca benim söylediklerimi özetleyen açıklamalarda yapılsa da “sizin gibi diktatörleri ben ne dinliyceğğem yeğğaa” kafasını yaşayan düşünme özürlüsü arkadaşlarımız konuyu tam anlamıyla algılayamadı.
Şimdi de bugün engellenen youtube gündemde. Youtube önceden de bazı videoları kaldırmadığı gerekçesiyle engellenmişti. Ondan sonra görüşmeler olumlu olarak sonlanmış olacak ki youtube açılmıştı. Şimdi yeniden kapandığına göre resmi açıklamalarda göreceğiniz üzere twitterin yaptığı aynı şeyleri youtubenin de yaptığını görüyor olacağız.
Buda aynı şekilde kısa sürecek ve olumlu bir şekilde sonuçlanacağını tahmin ediyorum. Bunlar uyarı, sizin asıl anlamanız gereken ise Türkiyenin mahkeme kararlarını dikkate almayan sosyal platformlarının kapatılmasını bir düşünce özgürlüğünü kısıtlayıcı hareket değil ülkenizin büyüklüğünü tanımayan platforma karşı bir tavır olduğunu anlamak olacaktır.